Machteld Kuiper
Kunst moet volgens haar emoties losmaken, je raken. Ze vereenvoudigt tot ze tot de essentie van een vorm of onderwerp komt. Haar inspiratie vind ze bij de COBRA- beweging, tropische vissen, muziek, vrouwelijke schoonheid en de klassieke thema’s.

Ze werkt hoofdzakelijk met klei en zelf vervaardigde glazuur. Maar als Beeldend kunstenaar wil ze ook haar eigen grenzen verleggen, dus werkt ze ook met verf, ijzer, polyester en piepschuim. Het worden fragmenten van herinneringen versmolten tot een beeld.

Geschiedenis
Machteld is in Assen geboren in 1971 en woont sinds haar 18e in het centrum van Oldenzaal. Sinds 1997 huurt ze in een buitenwijk atelierruimte in een voormalig schoolgebouw aan de Jacob Catsstraat 2.

In 1996 behaalde ze haar diploma van de AKI Kunstacademie in de afstudeerrichting Monumentaal met als specialisatie Keramiek. Een deel van haar eindexamenwerk werd aangekocht door de Hardy Stichting wat haar de mogelijkheid bood om direct een grote keramiekoven aan te schaffen. Ze deed de eerste jaren mee aan kunstmarkten en groepsexposities. Daarna was ze een tijdlang verbonden aan een galerie.

Naast haar vrije werk maakt ze zakelijke en persoonlijke opdrachten o.a. relatie, jubilea-geschenken en urnen. Ze maakte voor het goede doel een “ Stroadl” die geveild werd voor een recordopbrengst, ook sponsort ze de Stadsbrouwerij in Oldenzaal d.m.v. een plaquette in brons die ze ontwierp om crowd-funding te realiseren.

De gemeente verstrekte haar subsidie om het toerisme te vergroten waarmee ze 2 miniatuurgeveltjes van historische panden in oplage vervaardigde Deze waren jarenlang te koop bij  de VVV in Oldenzaal.

Ze voert op verzoek restauratiewerkzaamheden uit aan o.a.” Hummelke” beeldjes en maakt ook schalen, vazen, wandplastieken en lampen van keramiek.

Opdrachten:
In 2012 kreeg ze opdracht van de Oldenzaalse Woningbouw vereniging WBO om een beeldenreeks te ontwerpen in de openbare ruimte aan de Beatrixstraat bij de voormalige Molkenboerfabriek. Dit werden de “Dames van Oranje” een ode aan het rijke textielverleden van Oldenzaal met een knipoog naar een van de eerste feministes uit die tijd. Ze zijn opgenomen in de toeristische  Routextiel en de stadsdichter wijdde er een gedicht aan

In 2018 werd een 2 meter grote Specht van piepschuim en polyester in een boom bevestigd bij het SWOK gebouw in Oldenzaal; een eerbetoon aan de in 2010 overleden kunstenaar François Peters

Werkwijze bij opdrachten
Bij werk in opdracht zijn er meerdere contactmomenten om duidelijk in beeld te krijgen wat er over en uitgedragen moet worden.

Bij wederzijds goedvinden van het schetsontwerp vervaardigt Machteld het persoonlijke kunstwerk dat in een vrij kort tijdsbestek gerealiseerd kan worden. Gemiddeld 2 tot 6 weken al naar gelang de wensen.